مجازات کودکان مجرم چیست؟

ادمین حبیبی

11 تیر 1402
مجازات کودکان مجرم

” مجازات کودکان مجرم “ بچه ها یک عنصر بسیار مهم در جامعه امروزی هستند، که نقش بسیار مهمی را برای جامعه امروزی ایفا می کنند و اگر به درستی تربیت نشوند، سپس در راستای هدف های ارزشمند برای آینده خود و جامعه قرار نگیرند، همچنین مرتکب بر خطا شوند ممکن است جایگاه بسیار نامناسبی در جامعه امروزی پیدا کنند. به همین دلیل قانون گذار اسلامی، مجازاتی را در نظر گرفته تا کودکان و نوجوانان بتوانند جایگاه درستی را در جامعه پیدا کنند. 

نکته: اگر قانون گذار اسلامی برای کودکان یا نوجوانان سارق مجازات و تعهد در نظر نگیرد، ممکن است، به سرقت از دیگران در مدرسه عادت کنند و آینده شغلی خود را در جامعه امروزی به خطر بیاندازند.

 

عملکرد وکیل کیفری جرایم کودکان و نوجوانان به چه صورت می باشد

و کیل کیفری در ابتدا عملکرد افراد را آشکار سازد و در قانون را تطبیق می دهد همچنین ادله دعوا را در وقوع جرم، انتساب نوجوان و کودک بزهکار را بررسی کند، همچنین قبل از جلسه پرونده را مطالعه همچنین لایحه دفاعیه آماده کند. بعد در همه جلسات رسیدگی به پرونده شرکت کند سپس شخصا به دفاع از حقوق موکل خود بپردازد.

وکیل جرایم نوجوانان به نوع صحیح به مواد قانونی استنا کرده سپس تقاضای صدور حکم یا اعمال تخفیف در صدور حکم از دادگاه درخواست می کند.

مجازات کودکان مجرم

آیا نوجوان محکوم به پرداخت دیه می شوند

بله نوجوان مجرم به پرداخت دیه محکوم می شود و طبق ماده 92 قانون مجازات اسلامی، اگر طفل مرتکب به جرمی شود باید به پرداخت دیه یا ضمانت مالی بپردازد همچنین مطابق دیه قانون جزا و خسارات مربوطه، محکوم می شود.

 

نکات بسیار مهم در جرایم نوجوانان و کودکان مجرم

در خصوص جرایم نوجوانان و کودکان بزهکار چند نکته بسیار کاربردی و مهم وجود دارد، که وکیل متخصص با تجربه کیفری، پرونده را تحت نظر می گیرد و از آن استفاده می کند، سپس طبق قانون مجازات اسلامی از آن استنادهایی را در نظر می گیرد که در پاراگراف پایین به آنان اشاره کرده ایم:

  • امکان تخفیف جرایم نوجوانان و کودکان وجود دارد
  • اجرا تخفیف در جرایم اطفال به اراده و خواست قاضی دادگاه می باشد
  • نوع تخفیف در مجازات کودکان گاهی ممکن است، نصف شود
  • جرایم کودکان و نوجوانان موجب ایجاد سابقه کیفری برای اطفال بزهکار نخواهد شد
  • امکان تعویق صدور حکم یا تعلیق اجرا مجازات اطفال وجود دارد
 

آیا مجازات بچه های زیر 18 سال قابل عفو تقلیل است

دادگاه می تواند با استفاده از گزارش های به دست آورده از سوی کانون اصلاح و تربیت، مجازات نوجوانان را تا یک سوم به تقلیل بیاندازد.

نکته: در صورتی که شاهدی، برای تخفیف مجازات وجود داشته باشد، دادگاه می تواند مجازات را تا نصف به تقلیل بیاندازند؛ یا در خصوص آزادی و عفو دادگاه بنا به شرایط مرتکب تصمیم گیری کند.

 

اگر والدین، بنابر نظر دادگاه صلاحیت نگهداری نداشته باشد، چه می شود

در صورتی که پدر و مادر اعتیاد داشته باشند و کودک را بیش از اندازه کتک بزنند، دادگاه سرپرستی کودک را به اشخاصی که دارای صلاحیت نگهداری کودک را دارند می سپارد. اما از سوی دیگر فرد مورد نظر از نظر دادگاه، سرپرستی کودک را قبول نکند، دادگاه شخص را اجبار به نگهداری کودک نمی کند.

 

مجازات کودکان  

اگر والدین کودک یا نوجوان مجرم حضور نداشته باشند چه می شود

در صورت نبودن والدین، باید نگهداری از کودک یا نوجوان به دست اشخاص حقوقی یا حقیقی داده شود. مانند: سازمان ها یا نهاد ها، موسسات، ارگان ها و …

ویژگی محیط کار کارمندان چیست
مشاهده

 

حد قصاص برای نوجوان و کودک مجرم

در صورتی که نوجوان و  کودک مجرم دست به جرایمی بزند که مجازات آن قصاص یا حد باشد برای او دو حالت در نظر گرفته می شود.

  1. در صورتی که سن کودک از 12 سال قمری کمتر باشد، دادگاه سرپرستی بچه را به دست اولیا یا سرپرست حقیقی یا شخص قانونی دیگری خواهد داد. سپس از این افراد تعهداتی خواهد گرفت. سپس قاضی دادگاه می تواند نصیحت هایی در رابطه با اصلاح رفتار کودک در نظر بگیرد.
  2. زمانی که کودک دارای 12 تا 15 سال قمری داشته باشد، تذکراتی و اخطارهایی به کودک داده می شود و تعهدات کتبی از او گرفته خواهد شد، تا مجددا جرمی را که مرتکب شده باشد را تکرار نکند یا به اندازه 3 تا 1 سال او را در کانون اصلاح تربیت نگهداری می کنند.
 

تبدیل مجازات برای نوجوان یا کودک

با در نظر گرفتن جرم ارتکابی و وضع متهم دادگاه می تواند به جای برخی از موارد حکم آن نگهداری در کانون اصلاح تربیت باشد؛ یا برای کودک جریمه نقدی انجام دهد.

برای مثال: می توان برای نوجوان یا کودک مجرم اقامت در خانه و ساعات تعیین شده توسط دادگاه یا نگهداری او در کانون اصلاح تربیت فقط برای 2 روز آخر هفته را به مدت 3 ماه تا 5 سال در نظر بگیرند.

 

آیا برای اعمال مجازات تعیین رشد عقلی نیاز است

از موارد های بسیار مهم برای اعمال مجازات نوجوان یا کودک، تعیین کردن رشد عقلی آنان است. بری این منظور دادگاه می تواند از نظر پزشک قانونی را به کار ببرد؛ تا به این وسیله مجازات مورد نظر برای نوجوان یا کودک اعمال شود.

لازم به ذکر بوده اگر جرم کودک به گونه ای باشد که باعث خسارات مالی شود، سن بچه در آن اثری نخواهد داشت و دادگاه به سود فرد زیان دیده تمامی خسارات را دریافت خواهد کرد.

 

بخشش یا تخفیف برای کودک یا نوجوان مجرم

اگر نوجوان یا کودک مرتکب به جرمی شد، قانون تنها برای آنان مجازات در نظر نمی گیرد و به غیر از مجازات هایی که قاضی برای او جرم در نظر می گیرد، قاضی می تواند در رفتار مجرم تغییراتی بدهد، این تغییرات شامل تخفیف یا بخشش بوده است.

برای مثال: دادگاه به جای نگهداری در کانون اصلاح تربیت می تواند حکم کند که بچه کنار ولی یا سرپرست قانونی خود بماند. همچنین می تواند در حکم دادگاه هم تجدید نظر داشته باشد. به این صورت که اگر که نوجوان یک پنجم از زمان نگهداری در کانون اصلاح و تربیت سرپرستی کرده باشد؛ دادگاه آزادی مشروط یا دیگر تخفیفات قانونی با تحقق در نظر خواهد گرفت.

در صورتی که دلایل یا علت تخفیف وجود داشته باشد، دادگاه می تواند به جای اقدامات تامینی و تربیتی کودک یا نوجوان یک مجازات مناسب یا سبک تر که برای او مساعدتر باشد، در نظر بگیرد.

 

ترساندن کودکان با نصب دزدگیر

 

اقدامات تربیتی و تامینی نوجوان یا کودک مجرم در قانون مجازات اسلامی

برای جلوگیری از تکرار جرم در برخی از موارد در کنار اعمال مجازات و برخی دیگر از موارد قبل یا بعد از آن، اقدامات تربیتی و تامینی اعمال می کنند. این اقدامات به عنوان تدابیری ضروری برای اصلاح و باز اجتماعی شدن مجرمان هستند.

از این رو در تعریف اقدامات تامینی، باید اشاره کرد دسته ای از وسایل دفاعی و اجتماعی هستند که با توجه حکم قانون به وسیله قاضی بر اثر وقوع جرم، با در نظر گرفتن استعداد، سابقه فرد، درندوضع مزاجی او استفاده می شود تا او بهبودی حاصل شود تا فرد با جامعه سازگار شود و از تکرار جرم خودداری کند.

برای تدابیر تامینی، جامعه در پی تلافی رفتار مجرمان یا کیفر رساندن به آنان نیست. آنچه در این مورد بسیار مهم می باشد، تامین کردن آرامش و امنیت جامعه در برابر افراد و زمینه های آسان کننده جرایم می باشد.

در مورد این اقدامات ویژگی هایی مانند، نبودن رنگ اخلاقی، معلوم نبودن مدت زمان، نبود ارعاب، وجود تجدید نظر دائمی و … وجود دارد.

گرفتن تعهد کتبی

 

مجازات کودکان و نوجوانان زیر 18 سال چیست

اگر نوجوان زیر 18 سال بوده و مرتکب به جرم یا عمل ممنوعه شود برای او مجازاتی از طرف قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته می شود که دارای ویژگی های به خصوصی بوده و با آن ها آشنا خواهید شد.

 

اگر کودکان بین 9 تا 15 سال مرتکب جرم تعریزی شود مورد مجازات زیر قرار می گیرد:

  • در صورت صلاح دید دادگاه، نوجوان طفل مجرم به شخص حقیقی یا حقوقی تسلیم می گردد.
  • قاضی کودک یا نوجوان را نصیحت می کند.
  • دادگاه تذکر همراه با تعهد کتبی، مبنی بر عدم تکرار جرم از کودک و نوجوان می گیرد.
  • اگر نوجوان یا کودک مرتکب به جرم 5 تا 1 درجه شده باشد؛ به مدت یک تا سه ماه در کانون اصلاح تربیت نگهداری می شود.
 

جرایم کودکان در سن 12 تا 15 سال 

اگر نوجوان بین 15 تا 12 سن داشته باشد و مرتکب به جرایم تعریزی شود مورد مجازات زیر قرار می گیرد:

  • از طرف دادگاه به طفل تذکر داده می شود
  • گرفتن تعهد کتبی از نوجوان مجرم جهت عدم تکرار جرم
  • نگهداری کودک در کانون اصلاح تربیت بین 3 ماه تا 1 سال در نظر گرفته می شود؛ البته لازم به ذکر بوده مجازات نگهداری در کانون اصلاح تربیت از 3 ماه تا 1 سال، در جرایم تعزیری درجه یک تا پنج اعمال می گردد.
 

جرایم نوجوان بین 15 تا 18 سال

نوجوانان در سنین بین 15 تا 18 سال دارای مجازاتی متفاوتی اند که اگر ارتکاب به جرم تعریزی شوند به مجازات زیر محکوم می گردند:

  • اگر نوجوان مرتکب به جرم درجه 1 تا 3 شود، در بین 2 تا 5 سال در کانون اصلاح تربیت نگهداری می شود.
  • جرم نوجوان اگر در درجه 4 مرتکب شود، در مدت زمان 1 تا 3 سال در کانون اصلاح تربیت نگهداری می شود.
  • اگر نوجوان مرتکب به جرم درجه 5 شود، در مدت زمان 3 ماه تا 1 سال، یا پرداخت جزای نقدی همچنین انجام خدمات رایگان عمومی محکوم می گردد.
  • حالا اگر نوجوان مرتکب به جرم درجه 6 شود، باید جزای نقدی یا انجام 180 ساعت خدمات عمومی و رایگان محکوم می گردد.
  • و از سوی دیگر اگر نوجوان مرتکب به جرم 8 یا 7 درجه شود باید جزای نقدی پرداخت کند.
چگونه حیاط خلوت را ضد سرقت کنید
مشاهده

نکته: ساعات ارائه خدمات رایگان توسط نوجوان، بیشتر از 4 ساعت فعالیت در روز نمی باشد.

 

تعهدات قانونی سرپرست در جرایم اطفال

اگر دادگاه متوجه شود که مصلحت نوجوانان بر این است که باید تکلیفاتی انجام دهد؛ والدین یا سرپرست قانونی باید به تکلیفات مشخص شده، متعهد شوند مانند:

  • در صورت تشخیص باید کودک را پیش راونشناس یا مددکار اجتماعی ببرند.
  • طفل را به موسسه آموزشی بفرستند تا تحصیل کنند و حرفه ای را یاد بگیرند.
  • والدین باید اقداماتی برای درمان و ترک اعتیاد نوجوانشان انجام دهند تحت نظر پزشک قرار بگیرند.
  • از ارتباط گرفتن نوجوان با افراد مجرم و سایر اشخاص دیگر جلوگیری کند.
  • دادگاه به آسانی می تواند نوجوان را از رفت و آمد به محل های مشخص شده منع کند.
 

حکم دزدی در نوجوانی

دزدی و سرقت یکی از جرم هایی است که در هر سنی امکان روی دادنش زیاد بوده، اما وقتی این عمل را یک نوجوان انجام می دهد، یک مقدار وضعیت پیچیده خواهد شد. حکمی که برای نوجوان سارق داده می شود باید با نهایت دقت و بررسی عوامل مختلف باشد.

 

از یک طرف دیگر باید در نظر داشت که نوجوانان به دلایل مختلف از جمله فقر، فشار های اجتماعی، وضعیت بد خانواده و … به دزدی روی می آورند. به همین دلیل باید از آن ها پشتیبانی بیشتری شود و نیاز به راهنمایی دارند تا دیگر این عمل را انجام ندهند. حال تمامی این راهنمایی ها نیز باید به صورتی باشد که نوجوان ظرفیتش را داشته باشد، بعضی از کودکان با صحبت و توجه دیگر دست به این عمل نمی زنند، برخی دیگر باید تنبیه بشوند. که باز هم این تنبیه باید با توجه به نوجوان و احساساتش باشد.

 

از سوی دیگر نیز، دزدی یک جرم بوده که باید هر کسی عواقبش را در نظر بگیرد. حتی اگر او یک نوجوان و کودک باشد، بنابراین، حکمی که قاضی می دهد برای کودک باید به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد و تدابیر لازم را برای اینکه دیگر این مورد تکرار نشوند در نظر بگیرند.

 

به طور کلی باید توجه داشت که هر فردی، مخصوصا نوجوانان، باید از عواقب اعمال خودشان آگاه باشند و باید مسئولیت هر رفتاری از همین سن کودکی بپذیرند، از این رو حکم دزدی در نوجوانی باید با دقت و عدالت بررسی شوند.

 

سخن آخر:

یکی دیگر از راه های ترساندن و جلوگیری از سرقت کودکانمان، استفاده از سیستم دزدگیر در تمامی منازل ها و اماکن مختلف بوده، تا از ترس وجود سیستم حفاظتی دست به سرقت نزنند. همچنین این موضوع باعث می شود که عادت سرقت در سنین بالاتر با آن ها همراه نخواهد شد.

 

منبع : سایت های مختلف حقوقی فارسی زبان

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
روش های شناسایی سارق

7 روش شناسایی سارق

روش های شناسایی سارق با توجه به چند نکات کلیدی می توان بسیار آسان باشد و از ...

ادمین حبیبی

20 اسفند 1401
سیستم تلفن کننده

سیستم تلفن کننده دزدگیر اماکن چیست؟

سیستم تلفن کننده، کاربرد تلفن کننده بسیار پر اهمیت و گسترده می باشد.قبل از اینکه راجب دستگاه ...

admin

05 آبان 1401
راه های محافظت از رستوران

راه های محافظت از رستوران در برابر آتش سوزی

وقتی یک آشپزخانه یا رستوران راه اندازی می کنید باید به یک سری نکات توجه فرمایید، مانند ...

ادمین حبیبی

15 فروردین 1402