انواع دتکتور و چه کارایی دارند؟

ادمین حبیبی
24 فروردین 1402
انواع دتکتور

 

انواع دتکتور یا سنسور دود،  تولید کنندگان سیستم اطفاء حریق را با توجه به شرایط و محیط پیرامون مکان های متفاوت طراحی و به فروش رسانده اند. که هر یک از این دتکتورها دارای ویژگی و کارایی منحصر به فرد می باشند. طراحان انواع دتکتور را برای تشخیص ماده های خاص، شیمیایی و سمی طراحی کرده اند تا بتوانند هرچه سریع تر اطرافیان را از وجود خطر آگاه سازند.

دتکتور دود از اجزای اصلی سیستم اعلام حریق، و سیستم بسیار ضروری برای ساختمان ها و اماکن های مختلف به حساب آمده است. انواع دتکتور دود را با استفاده از چراغ های هشدار دهند و آژیر خطر، اعلام خطر می کنند. و با توجه به نحوه کار در مکان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

کارایی انواع دتکتور دود چیست

 

1. دتکتور اعلام حریق حرارتی

ساختار دتکتور اعلام حریق حرارتی، بسیار ساده می باشد و با توجه به مدل ساختارشان سرعت واکنش پایینی دارد. این مدل دتکتور به تغییرات دما در یک محیط بسیار حساس می باشد و فعال می شود. و محدوده پوشش دهی آن ها  بسیار محدود می باشد. دتکتورهای حرارتی در دو نوع افزایشی، ثابت، خطی و حرارتی نقطه ای تولید شده اند.

 

2. انواع دتکتور دود حرارتی

این مدل دتکتور جزء رایج ترین سیستم اعلام حریق است که به دودهای ناشی از حریق واکنش نشان می دهد. این دتکتور قیمت و پوشش دهی بیشتری نسبت به دتکتور حرارتی دارد این سیستم بر اساس مکانیسم نوری، یونیزاسیون، بیم و دتکتور دودی مشکی تقسیم بندی شده است.

فوتوالکتریک یا اپتیکال پر کاربرد ترین نوع سنسور دود در سیستم اعلام اطفا حریق است. که از طریق مکانیسم قطع و وصل، پراکندگی نور عمل می کند. و در مقابل سنسور دود اپتیکال، دتکتور دود یونیزه قرار گرفته است و با استفاده از ذره های آلفا، منبع رادیو اکیتو تشکیل می دهد همچنین با ورود دود  به محفظه و پایین آمدن جریان، فعال می گردد. البته لازم به ذکر می باشد این مدل سنسور دود سال هاست منسوخ شده است.

تاریخچه تولید دزدگیر اماکن
مشاهده

 

3. دتکتور شعله ای

این مدل دتکتور امواج الکترومغناطیس نور آتش را دریافت می کند و به سرعت واکنش نشان می دهد. از این نوع سنسور برای مراکز آتش نشانی استفاده می کنند. این مدل سنسور دود دارای اشعه مادون قرمز، فرابنفش است که در بازار به فروش می رسد. و به طف خاص از امواج، بسیار حساس می باشد همچنین زاویه این مدل سنسور دود 120 درجه باشد. این مدل دتکتور در مکان هایی که بیشتر وجود آتش امکان پذیر است، کارایی دارد.

 

4. سنسور گاز

از این سنسور جهت شناسایی گاز های بسیار سمی و خطرناک از آتش سوزی مورد استفاده قرار می دهند و به دو صورت پرتابل و ثابت در بازار به فروش می رسد. این دتکتور را در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.

 

5. سنسور دود ترکیبی ( مولتی )

گاهی اوقات به جای یک سنسور در یک دتکتور آتش نشانی از دو حسگر استفاده می کنند که به آن دتکتور ترکیبی می گویند. سنسور دود ترکیبی از حسگر حرارتی، گازی تشکیل شده است.

 

6. حسگر پرتوی نور

این مدل حسگر دود از آخرین نوع سنسور، هوشمند است که با کمک لیزر،  کمتر از یک دقیقه خود را تنظیم می کند. از این سنسور برای مکان های بزرگ عمومی و تجاری اعم از مراکز خرید، مراکز ورزشی، چراغ های بسیار بزرگ، تئاتر و اماکن پر تردد مورد استفاده قرار می گیرند.

 

7. سنسور دود فایروال

سنسور دود، یکی از اجزای بسیار کاربردی در سیستم دزدگیر فایروال می باشد. از این حسگر برای تشخیص وجود دود در هنگام آتش سوزی، طراحی و تولید شده تا اعلام هشدار را در زمان آتش سوزی، به صاحبان منزل یا محل کار اطلاع رسانی کند.

نوع عملکرد سنسور دود به این گونه می باشد که گیرند داخل حسگر بسیار حساس می باشد و به وجود آمدن دودهای جمع شده در یک محل به سرعت واکنش نشان می دهد و پالس های الکترونیکی را برای پنل مرکزی دزدگیر ارسال می کند. و آژیر داخلی دتکتور در زمان تشخیص با صدای بوق کوتاه پیاپی هشدار را اعلام می نماید.

کاربرد داکت در دزدگیر اماکن
مشاهده

 

انواع دتکتور

 

8. حسگر هشدار گرما

این مدل سنسور، درجه حرارت ناشی از آتش سوزی را تشخیص می دهد، اما به دود سیگار زیاد حساس نیست. از این سنسور برای گاراژ یا اتاق های که دارای گرد و غبار است مورد استفاده می کنند. ولی بهتر است از این سنسور در کنار حسگر های دیگر آشکار ساز دود مورد استفاده قرار بگیرد.

9. حسگر دود فوتوالکتریک

حسگر دود فوتوالتریک، به نام آشکارساز دود نوری شناخته شده. این مدل سنسور را بر روی سقف متصل می کنند. آتش های به وجود آمده باعث ایجاد شدن گازهای داغ می شود و از آنجایی که تراکم این مواد از هوای معمولی کمتر است، و بالاتر از هوا قرار می گیرد که این موضوع باعث می شود خود به خود به سمت سنسور دود فوتوالکتریک حرکت کند.

این مدل سنسور در اطراف خود دارای شکاف هایی است که به محفظه اصلی دود منتهی می گردد و اشعه مادون قرمز از یک تابش نور در داخل محفظه شلیک می کند که این محفظه، دارای یک فوتوسل است.

فوتوسل یک ردیاب الکترونیک است که در هنگام تابیدن نور، برق تولید می کند. زمانی که دود وجود نداشته باشد، پرتوی نور از led به ردیاب نمی رسد و مدار الکترونیکی با نظارت فوتوتسل، تشخیص می دهد همه چیز بسیار خوب می باشد و خطری وجود ندارد.

اما اگر آتش سوزی به وجود بیاید، دود وارد محفظه می شود و پرتوی نوری را بر روی فوتوسل پخش می کند و این امر باعث ایجاد مدار و زنگ خطر بزند و زندگی شما را نجات می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

رله خروجی دزدگیر

کاربرد رله در دزدگیر چیست

رله خروجی دزدگیر، این رله برخلاف نامش که کلمه "خروجی" را آورده، خارج از دستگاه دزدگیر نیست ...
ادمین حبیبی
15 اسفند 1401
قفل شدن درب خانه

وقتی در خانه قفل میشود چه کنیم

ممکن است اتفاق قفل شدن درب خانه برای هر کسی افتاده باشد و نمی دانند که وقتی ...
ادمین حبیبی
08 اردیبهشت 1403
دزدگیر مدارس

دزدگیر مدارس باید چه ویژگی داشته باشد؟

دزدگیر مدارس با هدف، بالابردن میزان امنیت و آرامش خاطر دانش آموزان، طراحی و تولید شده است. ...
admin
13 دی 1401
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • تصویر
  • نمره
  • قیمت
  • توضیح
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
مقایسه
تماس با فایروال